Karper En Andere Muzen


Karper en andere Muzen is Alijns derde boek. Niet het zoveelste, want woordkunstenaar Alijn blijft op een positieve manier verbazen. Als een artisanale zinssmid rijgt hij kwikzilveren zinnen, allinea's en hoofdstukken aan elkaar tot pareltjes van sessiebeschrijvingen. In teksten, rijk aan beeldspraak, vertelt hij over zijn succesvolle queeste naar Belgische en buitenlandse superkarpers. De verhalen worden gekenmerkt door een grote diepgang, die veel verder reikt dan een ordinair 'man-vangt-vis'-verhaal. Alijn strooit met tips, beschrijft triomf en tragiek, zijn geluk en zijn gemoed. Humor, ontroering en pure poŽzie wisselen elkaar af in de autofictionele verhalen, (een kruising tussen autobiografie en fictie), die reeds vanaf de eerste regel weten te boeien. Een uitgebreid technisch gedeelte bundelt een massa aan tips, techniek, degelijke gefundeerde wetenschap en wetenswaardigheden. EfficiŽnte rigs, tactiek, het welzijn van karpers en de veiligheid van karpervissers, de anatomie van karpers en gevolgen ervan voor hun vangbaarheid, letterlijk meer dan 101 praktische karpertips en karperwetenschap staan op het rijkelijk gevulde technische menu. Alijn, voltijds gepassioneerd door karpers en bij uitbreiding door de schoonheid in het leven en halftijds visser schreef een boek dat karper ademt. Meer nog, het is karper en om helemaal precies te zijn: 'Karper en andere muzen'.
 

 
Tegen De Stroom In

 

Tegen de Stroom in is het vervolg op Karperblues, Alijns debuut en inmiddels een fel gegeerd en klassiek geworden collectors item. Geen enkele andere schrijver in dit genre weet zo virtuoos te freewheelen tussen karpervissen, poŽzie en humor. Hij stoeit op sublieme wijze met woorden, schept een taal die tegelijk streelt en bijt, hoopt en schreit. Je doet schaterlachen ook. Zij vissersverhalen lezen als verleidelijke diepblauwe ogen waarin men zich met plezier laat onderdompelen. Op de koop toe zien we opnieuw een allerindrukwekkendste reeks superkarpers de revue passeren. Alijn strooit tussen de lijnen door met tal van tips en wetenswaardigheden die elke karpervisser zullen weten te boeien en vooruit helpen in zijn eigen zoektocht naar de karper, de meest fantastische zoetwatervis onzer contreien.

 

Karperblues

 

Alijn behoort tot een nieuwe generatie karpervissers. Een generatie voor wie karpervissen meer is dan een hobby. Het is een levenswijze waarvan de lijnen van de visser onlosmakelijk verstrengeld zijn geraakt met die van het leven. Een beleven met het oog voor schoonheid, in al haar vormen.

Alijn Behoort samen met o.a. Joris Weitjens tot een nieuwe generatie 'Karperschrijvers', hun gevleugeld taalgebruik haalt het karpervissen uit z'n afgelijnde vorm, onttrekt het aan het keurslijf waarin het jarenlang onwrikbaar heeft vast gezeten.

Hij is redacteur van het VBK-magazine, het eigenzinnige karperblad dat misschien wel het beste is in zijn taalgebied. Hij schrijft tevens stukken voor vele andere Europese karpermagazines in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland.

 

Op Jacht Naar Grote Karper

Op Jacht Naar Grote Karper, is in de eerste plaats een praktisch boek geworden. Het ademt de sfeer van avontuur, romantiek en dramatiek, riekt naar hooi en vochtig gras, soppige oevers en vettige klei en is doorspekt met boeiende confrontaties met grote Karper. Groothuis neemt u mee op zijn sessies en wijst u en passant de weg bij de keuze van het viswater, de voorbereiding en de te volgen strategie, vertelt u over de meest attractieve aassoorten en de doeltreffendste vangtechnieken.

 

Frankrijk Land Van Grote Karpers

 

Frankrijk, Land Van Grote Karpers is het eerste boek dat op grondige wijze de karpervisserij op de Franse wateren behandelt. Leon noemt de kansrijke wateren en strooit met adviezen hoe die typische stuwmeren en reservoirs aan te pakken. Hij doet daarmee zijn grote reputatie alle eer aan.

 

In De Val Gelokt!

 

De ultieme wonderrig die alle karpers haakt bestaat niet. Onderzoek en observatie op dit gebied hebben ons geleerd dat karpers in zeer veel gevallen onze rigs met het grootste gemak weten te omzeilen. Veel vaker dan wij denken lukt het de vissen een flink gedeelte van ons voer te consumeren zonder zich aan onze rigs te prikken. Sommige specialisten denken zelfs dat voor elke gehaakte karper ons haakaas minstens al tussen 3 en 10 maal door een karper in opgepakt en uitgespuwd zonder dat deze zich prikt. Dat wil zeggen dat in 60 tot 90% van de gevallen onze rig zijn werk niet doet!Dit geeft ons dus een enorme speelruimte om onze visserij en met name de werking van onze rigs te verbeteren, hetgeen inderdaad mogelijk is door enkele kapitale parameters te optimaliseren.

Dit boek stelt u in staat om uw vangstresultaten, op welk water dan ook, op een spectaculaire wijze te verbeteren. Dit wordt niet bereikt met wonderaas of wonderrigs maar door simpelweg op een goede manier een aantal belangrijke basisregels toe te passen.

 

De Dunne Lijn...

 

Dit is de herwerkte tweede druk van wat voor velen de Karperbijbel der Lage Landen is geworden. Daar het een herdruk betreft is de inhoud grotendeels gekend en die is zoals geweten van een uitzonderlijke kwaliteit.

No-nonsense, weldoordacht, helder, met overtuigingskracht en passie geschreven en bovendien ook voor een taalliefhebber een genot om lezen. En dan is er ook nog het intense genoegen waarmee Luc heilige huizen sloopt. Hij doet dat bovendien op een schitterende en vaak hilarische manier.

Deze Dunne Lijn bevat wel degelijk nieuw materiaal. Sommige stukken zijn herschreven of bijgewerkt. En er zijn naast het voorwoord ook twee nieuwe hoofdstukken. Eťn ervan is een satire: 'CarriŤrebegeleiding voor onze jonge collega's'.

Het is ontegensprekelijk sterk, zeer sterk dat iemand die al sinds 1994 niet meer gericht op karper vist nog voor zoveel ophef zorgt en nog zoveel karpervissers aanspreekt.