FISH-INN KARPER-DROOM 2009

LAC BERNISSART

 
 

04 januari 2009 Schreef ik mij in voor de fish-inn van Karper-Droom die zal doorgaan op Bernissart. Na de nodige regelingen op het werk en thuis, en na betaling kreeg ik alvast stek 10 toegewezen, na wat rond kijken en vragen blijkt dat dit al een zeer goede stek is.

Dinsdag 7 april 2009 start ik al met voorbereidingen, particles en boilies maken zodat ik dit al niet meer op het laatste ogenblik moet doen. De nodige kilos worden klaar gemaakt verpakt en nog een weekje ingevroren.

Vrijdag 17 april 2009, ik moet nog snel even naar de winkel voor om wat eten te halen voor de vier dagen. Om 13h is de auto ingeladen, en hij zit goed vol. Nog even tanken want het is een enkele rit van 165km en de tank is al bijna leeg. En om 14h vertrek ik thuis. Het weer is niet echt mooi, grijs bewolkt, lichte regen en niet al te warm. Onderweg gaat het verkeer soms wat moeilijk door het slechte weer en ben ik wat langer onderweg dan verwacht. Aangekomen in Bernissart moet ik nog even zoeken naar het water, de ingang is niet zo goed aangegeven maar om 16h30 sta ik op de parking en ga ik tevoet even verkennen. Ik zie er dadelijk een bekend gezicht (van op fotos) Dafke zit te pennen in de lichte regen en geeft met de nodige info waar mijn stek is en dat ik alles mag klaar maken en ook mag starten met vissen. Het fijne is dat de wagen op de stek mag blijven staan en je niet moet sleuren met de hele zooi. Aangekomen op de stek is de prioriteit om zo snel mogelijk droog te zitten en de tent recht te hebben, daarna worden de vier hengels klaar gemaakt. Omdat ik er nog nooit viste verkies ik de eerste dag en nacht te zoeken naar het aas waar de karper zin in heeft, dus ik voorzie elke hengel van een ander aas. 1 met een visbol, de andere met een kruidenbol, een zoete, en de vierde met mas met er bovenop een fake pop-up mas. Ik heb het geluk om op stek 10 te zitten waardoor ik tegen het eiland aan kan vissen. Dit kan mij een groot voordeel opleveren. De wind zit op vrijdag niet echt in mijn voordeel. Ik werp 2 hengels tegen het eiland en de andere 2 in het open water. Daarna maken we al kennis met wat buren, die achteraf echt toffe gasten blijken te zijn. Het wordt dan ook al stilaan donker en ik zoek ook al wat sneller de slaapzak op. Na een 20 minuutjes vissen vangt Matthias al dadelijk een mooi exemplaar. Regelmatig krijg ik al kleine rukjes op 2 hengels maar een echte run blijft voorlopig uit. De nacht verloopt rustig, wat je rustig kan noemen. Zoals ervoor blijven de runs uit maar die kleine trekken blijven wel komen. Ik verkies om rustig af te wachten tot het terug licht wordt en probeer zo goed als het gaat toch wat slaap te vatten.

Zaterdag 18 april 2009, rond 7 uur sta ik op en merk dat er niet veel verandert is aan de hengels of swingers. Daarom besluit ik te verversen, bij het binnen draaien heb ik op de 2 eiland hengels redelijk wat bladeren op de haak zitten. Zijn er erop geprikt tijdens het inhalen of liggen ze zo al een hele tijd int water ? om het zekere voor het onzekere te nemen verwijder ik de mas en zet er een pop-up aan die ongeveer 3cm boven de boven hangt. De andere hengel voorzie ik van een snowman. De 2 andere hengels die in het open water liggen ververs ik gewoon en werp ze terug op dezelfde plaats waar ik goed verspreid voerde. Hierna neem ik even de tijd om het ontbijt klaar te maken, spek met ei. Lekker gegeten en vol moed start de eerste ganse dag.

   

Ik ga wat bij de buren zitten Freddy en Pierre die ongeveer zo een 30 meter verder zitten om wat beter kennis te maken. Nog een stek verder zit Matthias met daarnaast Werner. Rond de middag draait de wind en komt hij uit de tegenovergestelde richting, een voordeel voor mij. En tegen 13h krijg ik mijn eerste run op n van de eiland stokken, en de dril die volgt is zeker niet mis, een mooie sterke vis. Dadelijk krijg ik bezoek van medevissers om te helpen met scheppen en fotograferen. Een 10,6kg Schub ligt op de mat, de eerste is binnen. Hiervoor kwam ik naar de fish-inn om minstens 1 visje te hebben als ik naar huis ging, mijn sessie was dus al geslaagd. Ik ververs de bol en werp hem terug op dezelfde plaats.

  

Nog geen uur later vertrekt de volgende, dit keer op een hengel die in open water ligt, wat volgt was wederom een schub die iets kleiner was 8kg rond, nieuwe bol eraan en terug erin met de handel.

De volgende run die ik krijg komt heel erg langzaam op gang, dit keer terug op een eiland stok. De hengel die daar ligt is een 2 1/4 lbs stokje. Nadat ik de haak zet vertrekt de vis pas echt en schiet als een pijl het open water in en trekt nog heel wat meters draad door de slip weg. Een lange dril volgt en op enkele meters voor de kant komt hij even boven de anderen die mij zagen drillen kwamen weer helpen. Iemand riep nog dat is een mooie, die is zeker 13-14kg. Ze hielpen weer scheppen en toen ik de vis uit het water zag komen zag ik een dikke lang schub in het net hangen. Met wat moeite trokken ze hem uit het water en op de mat. De wijzer van de weegschaal blijft steken op 18kg. Een PB voor mij met minstens 3 personen waren ze fotos aan nemen, trots met de 18kg schub zat ik daar in mijn handen. Nog wat mooie fotos nemen van de vis die terug zijn vrijheid nam en de felicitaties van iedereen die de vis zag.

  

Het was nu tijd geworden om wat te eten, een keteltje ravioli opwarmen. Net gedaan met eten en de volgende run was weer aant fluiten. Een 7,6kg schub. Een half uurtje later melde de volgende zich al aan. 11,8kg schub lag toen op de mat. Hierna terug een zeer trage run, en weer een zeer sterke vis waar ik even werk mee had om deze aan de kant te krijgen met de lichte hengel, zeker 15kg hoorde ik op de achtergrond toen hij aan de oppervlakte verscheen. Dit keer een mooie vette spiegel. 17,6kg wees hij aan op de weegschaal en nogmaals een PB, een spiegel. Weer de nodige vereeuwiging op foto door meerdere fotografen en de vis kon terug het natte gedeelte opzoeken.

 

 

Wat een dag, dit had ik nooit kunnen dromen, ik had nu al op 6 vissen op de kant waarvan 2 PBs en nog geen gelost. Even later volgde op een andere hengel nog een spiegel van 12,5kg en werd het weer stilaan donker. De dag was grijs en mistig maar toch droog, maar net voor het slapen gaan kwam er een ferme regenbui opzetten waardoor iedereen de tent opzocht.

Zondag 19 april 2009, s nachts om kwart na 1 krijg ik weer een run op een eiland stok, ik had Matthias zijn GSM nummer gekregen voor het geval ik nog iets moest vangen in de nacht. Na de dril en de vis veilig in het schepnet hing belde ik hem wakker om even te helpen met wegen en fotograferen. Een 11,2kg schub had zich ook laten vangen op een witte pop-up. De vis terug het water in en ik terug de slaapzak in.

Omstreeks 5h volgt er weer een run ik schep en weeg deze zelf want ik krijg dadelijk de voice mail van Matthias, achteraf bleek de batterij leeg te zijn van zijn telefoon. Deze schub klokte af op 8,5kg. Ik heb hem even gezakt voor de fotos een uurtje of 2 erna. De ochtend is er al en ik loop dan ook even tot bij de buren om te horen wie er nog wat gevangen heeft, maar het is voor de rest van de vissers een rustige nacht geweest op een paar enkelingen na. Zoals voorzien ontbijt ik ook weer met spek en ei, en ververs ik weer iedere hengel. Ik heb nu zoveel vertrouwen in de pop-up dat ik 3 hengels voorzie van deze montage en nog maar 1 met snowman. Voor het avond eten komen er nog vijf vissen op de kant. Een spiegel van 6,5kg (11:45), 8,8kg schub (14:15), 9,7kg schub (15:15), 10,2kg schub (16:45), 8kg spiegel (17:30). Na die laatste terug in het water gelaten warm ik mijn eten op, maar na 10 minuutjes krijg ik al weer een korte ruk op een hengel, ik draai de gas dicht en sta langs de hengel maar de haak heeft niet geprikt. Dus dan maar terug naar het vuurtje en eindelijk eten. Net gedaan met eten vertrekt diezelfde hengel voor een snoei harde run. Een kleine schub van 6,8kg vind de weg naar de onthaakmat. Bijna 2 uur later rond kwart voor tien s avonds volgt er weer een schubkarper van op de kop 8kg. Werner van stek 6 zei dat ik hem altijd mocht komen roepen moest ik in de komende nacht nog iets vangen.

 

Maandag 20 april 2009, Zo gezegd. Zo gedaan. Half vijf s nachts hoor ik de Delkim weer fluiten. Weer een mooie en zeer sterke schub dril ik op het gemak het net in. Even wegen en 12kg zwaar. Heel even de zak in en te water zodat ik snel tot bij Werner kon lopen, die om 5h s nachts zijn slaap laat om mij te helpen met de fotos.

  

Het is een mooie open hemel en iedere ster kan je zien, de maan staan nog net boven de bomen.

Nog even slapen want de ochtend nadert weer snel. s Morgens weer hetzelfde ritueel met het ontbijt en vlak erna volgen 2 vissen zeer snel na mekaar voor een sessie pas-fotos, een 11,2kg spiegel en een kwartiertje later nog een 7,8kg schub. Ik had al veel eerder besloten om goed op tijd te stoppen. Alles moest ik terug in mijn autoke krijgen en dan was ik ook mooi op tijd terug thuis. Tegen 12h was de helft al terug in de auto en lag de onthaakmat en weegzak al zo goed als droog in de zon net zoals ook het schepnet, altijd fijn als je het materiaal droog kan inladen. Maar iemand anders dacht er het zijne van. Vis nummer 20 melde zich aan, een 7,4kg schub. Dus terug water over de mat en weegzak.

Hierna trok ik alle hengels uit en stak het overige materiaal in de auto. Dafke, Katia en Matthias bleven nog voor een extra nachtje en namen mijn stek over. Ik vertrok op Bernissart met een droom sessie achter de rug, 20 karpers gevangen met 2 toppers en PBs van 18kg en 17,6kg. Met een totaal vangst gewicht van 202,2kg karpers. Waarvan 5 spiegels en 15 schubkarpers. Maar wat zeker niet onbelangrijk is, ik heb weer een hele hoop nieuwe vrienden gemaakt, de sfeer was echt super. Iederen hielp elkaar en er werd veel gelachen. Ik hoop echt dat ik ooit nog eens de kans krijg om met deze groep of personen langs het water te zitten voor een sessie of fish-inn.

Dafke en Katia, bedankt !! voor het organiseren en plannen van deze fish-inn, ik ga zeker nog terug mee! De rest van de groep ook bedankt voor de super sfeer, Matthias, Werner bedankt om s nachts te helpen met de fotos en het wegen van de vissen, ook de andere collega vissers bedankt voor de hulp en het fotograferen! Ook wil ik Mario nog bedanken voor het aas dat hij mij weer bezorgde en mij mooie vissen opleverde.

Greetz!

Jim